Mägede laulik

<<Tagasi


“Mägede laulik” – sellist nime kannab 29. novembril 2008.a Mäetaguse alevikus, Mäetaguse mõisa näitusesaalis avatud näitus Nikolai Roerichi maalide raamitud reproduktsioonidest, mille korraldasid Eesti Roerichi Seltsi Kohtla-Järve filiaali, klubi Rodnik liikmed. Näitus jääb avatuks 31. jaanuarini 2009.a.

Väljapanek hõlmab 25 reproduktsiooni vahetult mägesid kujutavatest või temaatiliselt mägedega seotud maalidest. Siin on sellised tööd, nagu “Laul Šambhalast”, “Maailma Valdjatar”, “Sealtpoolt”, “”Tee”, “Kaastunne”. “Elu Raamat”, “Tulilill”, “Hommikutäht”, “Maailma aare – Tšintamani”, “Tee Kailāsale”, “Kanchenjunga”, “Vaimu kants”, “Lahul”, “Himaalaja. Roosad mäed” ja teised.

“Meenutame müüti mägede tekkimisest. Kui planeedi Looja töötas maapinna kujundamise kallal, suunas ta tähelepanu viljakandavatele tasandikele, mis võisid anda inimestele rahuliku viljakasvatuse. Kuid Maailma Ema ütles: “Tõsi, inimesed leiavad tasandikelt leiva ja kauplemise, kuid kui kuld määrib tasandikud, kuhu küll lähevad hingelt puhtad jõu taastamiseks? Saagu nad tiivad, või antagu neile mäed kulla eest pääsemiseks.” Ja Looja vastas: “Vara on anda tiibu, nad kannavad neil surma ja purustusi, kuid anname neile mäed. Las mõned kardavad neid, kuid teistele saavad nad pääsemiseks.” Nii jagunevad inimesed tasandike ja mägede inimesteks. “(“Elav Eetika”, “Müüt mägede tekkimisest”)

Nikolai Roerich: “Sõnadega pole võimalik kirjeldada selle lumeriigi ilu. Niisugune mitmekesisus, nii ilmekad kontuurid, nii fantastilised linnad, niisugused värvikad ojad ning jõed ja nii meeldejäävad purpursed ja kuukarva kaljud.” (“Aasia süda”)

Eesti Roerichi Seltsi liige
ja Kohtla-Järve klubi Rodnik
esinaine Svetlana Boriskina


N.Roerich. Maailma Valdjatar


N.Roerich. Tee Kailāsale


<<Tagasi