MEISTRI UNIVERSUM

<<Tagasi


25. aprillil 2009. aastal kell 15.00 avatakse Narva Muuseumi Kunstigaleriis (Narva, Vestervalli 21) Roerichite perekonna juubelitähtpäevadele pühendatud näitus “Meistri universum”.

Meistri universum – see on Roerichite, teadlaste ja kunstnike perekonna, kogu Maailmakõiksust hõlmav filosoofiliselt mõtestatud maailm. Väljapaneku moodustab ligi 130 raamitud reprot Nikolai ja Svjatoslav Roerichi teostest ja see on pühendatud Nikolai Roerichi 135. sünniaastapäevale, Jelena Roerichi 130. sünniaastapäevale ja Svjatoslav Roerichi 105. sünniaastapäevale.

Mis on ilu? Ilu on mitmepalgeline, kõikjale tungiv, ilu on meie evolutsiooni liikumapanev jõud, selle juhtiv alge. Fjodor Dostojevski kirjutas: “Ilu päästab maailma.” Nikolai Roerich kordas: “Ilu teadvustamine päästab maailma.” Ilu mõistmise ja tajumise kaudu tõuseb meie teadvuse tase. “Vaadates sügavamalt inimkonna evolutsiooni käiku,” kirjutas väljapaistev läti luuletaja Richard Rudzitis, “avastame, et just Ilu ehitas inimvaimu kultuuri, andis inimesele kõige helgemad ja kõrgemad impulsid, tiivustas teda, süütas temas püüu muuta elu argisust ideaalsemas perspektiivis.”

XX sajandi vene- ja maailmakultuuri tegelane, kunstnik, mõtleja, kirjanik, teadlane, rändur-uurija Nikolai Roerich on jätnud meile hiiglasliku loomingulise pärandi. Meistri paljutahuline isiksus hämmastab oma süvatarkuse ja inimlikkusega. Teda erutasid väga paljud sajandi probleemid – sõjad, kultuuri ja kõlbluse langus paljudes riikides. N.Roerich uskus pühalikult kultuuri ja kunsti hiigeljõudu.

Svjatoslav Roerichi – maalikunstniku, rahvavalgustaja, ühiskondliku tegelase, mitmekülgselt andeka inimese nimi on kogu maailmas laialt tuntud. See Ida ideaale järginud Lääne kunstnik sünteesis oma loomingus harmooniliselt parima, mida leidus Vene, India ja Euroopa kunstipärandis ja valdas samavõrra vabalt kõige erinevamaid žanre.

Perekonna südameks ja vaimseks juhiks oli Jelena Roerich – väljapaistev filosoof ja kirjanik, Nikolai Roerichi abikaasa, kahe väljapaistva poja – Svjatoslavi ja Juri ema.

Nikolai Roerichi ja Svjatoslav Roerichi loomingus on kunst muutunud ruumiks, milles toimub vastasmõju Kõrgeimaga. Kaasloomingu kaudu Kõrgeimaga mõistab inimene Ilu ülevat tähendust, leiab oma Tee Muutumise, uue loomingu, Uue Maailma juurde.

Olete oodatud!
E-P 10.00–18.00
Näitus on avatud 30. maini.

Täiendav informatsioon:
Milvi Aasaru, Eesti Roerichi Selts, e-post amer@hot.ee
Kalev Saar (näituste kuraator), tel. 35 99242.

www.narvamuuseum.ee



<<Tagasi