Inimene ja loodus

Näitus Mäetaguse mõisas

<<Tagasi


10.12.2011 kuni 28.01.2012 toimus Mäetaguse mõisas meie järjekordne näitus Nikolai ja Svjatoslav Roerichi maalide raamitud reprodest. Näitus oli pühendatud looduskaitse teemale.

Nikolai Roerich kirjutas artiklis “Planeedi valu”: “Õige on suunata mõtlemine Loodusele. Õige on suunata mõtlemine koostööle Loodusega. Õige on tunnistada, et Looduselt röövimine on rahva aarete raiskamine… Kultuuri, rahu, loomingu ja ilu kutse jõuab üksnes tõelisi väärtusi mõistnute kõrvu. Elu, kui rahva hüvanguks toimuva enesetäiustumise mõistmine kujuneb seal, kus loodust sügavalt austatakse.”

Nikolai Roerichi mõtted on leidnud oma väljenduse UNESCO soovitustes maastike ja paikkondade ilu ja eripära kaitsmisel (11. detsembril 1962. a), sest kõikjal leidub loodusmaastike omanäolisust ja ilu.

Roerichi maalid on tõelised ümbritsevat ilu ülistavad poeemid. Tahaks, et hooliv suhtumine loodusesse oleks omane igale inimesele. Tahaks, et lapsed jälgiksid päikesetõuse ja –loojanguid, tähistaevast, vaatleksid pilvede liikumist, metsade, põldude, mägede piirjooni, kuulataksid veevulinat, linnulaulu ega unustaks värsket õhku ja lillede aroomi. Nii süttib loodusearmastus, mis märkamatult rikastub vastutusega ümbritseva elu eest.



<<Tagasi