Kolm võtit

Jelena Roerich

Ajalehest «Niva Rossii» tõlkinud Milvi Aasaru.

«AVAneMINE», nr. 2, 1996. a.


Täna teie ette jõudev Jelena Roerichi kirjutis leiti hiljaaegu Rahvusvahelise Roerichite Keskuse arhiivist. Tegemist on esmatrükiga. Kirjutis on dateerimata, kirja pandud arvatavasti meie sajandi kolmekümnendatel aastatel. Vaatamata sellele kõlab ta vägagi tänapäevaselt. Ja kuigi J. R. ise on need mõtted ja õpetused suunanud noortele, ei tähenda see, et vaimsele teele asunud inimene siit midagi leida ei võiks. Pigem vastupidi -- need kolm võtit ei tunne ajalisi, ruumilisi, ealisi piire.


Pühendan oma endistele, praegustele ja tulevastele õpilastele.

Mu kallid noored sõbrad!

Need kolm võtit pole hoiul teistel planeetidel ega teistes tähemaailmades, vaid iseeneses. Kuid omandades need, omandad sa sellele, mis on võrreldav üksnes maailmadega. Kas on mõistlik loobuda neist võtmetest? Muidugi mitte. Tähendab, läheme neile järele, tundigi kaotamata.

Oma armastuse nimel teie vastu meenutan teile neid teid, mis viivad nende võtmete omandamisele. Nende nimed on ARMASTUS, ILU ja TEADMINE. Jätke need meelde, minge neid mööda ja juhatage teistele.

Igas teos ilmuta liikuvust, armastust ja mõistlikkust. Püüa olla tark kujur töös iseenese ja teiste kallal ja karda olla pehme savi halva sõpruskonna kätes.

Vali häid sõpru ja rohkenda nendega suheldes oma häid omadusi; loe nendega koos häid raamatuid, tee järeldusi ning püüa kõike parimat meelde jätta ja ellu viia.

Tööta endas välja plaane ja teid ilusa, mõistliku elu loomiseks, mis on vaba tahtejõuetusest, täis tööd ja harmooniat suhetes kõige ümbritsevaga.

Tea, et iga halva mõtte, sõna, teoga rikud sa pühi õigusi, mis on sulle looduse poolt, nagu kõigele loodule, kingitud.

Arenda eneses kindlust ja püsivust ning ära lõbusta end töö ajal. Kui töö on igav, ent vajalik, oska see kannatlikult lõpule viia. Seda on kergem teha, kui teed iga tööd naudinguga. Sa pole ju üleskeeratav nukk või mänguasi, mis teeb mehaaniliselt liigutusi, vaid arukas inimene. Seepärast oled kohustatud suhtuma igasse töösse targalt, hoolikalt ja armastusega.

Püüa puhastada oma kõne tühjadest ja mõttetutest sõnadest. Olgu sinu kõne selge, täpne ja lühike.

Mine ära sealt, kus on tühi loba, kus on tigedus ja vihkamine, kus valitseb tüli, kahjulikud meelelahutused ja rumalus.

Kui sa otsustasid puhata, oska anda neil puhkuseminuteil oma mõistusele ja kehale meeldiv ja neid mitte koormav meelelahutus.

Ära ole sagija. Juuri välja vale. Ole aus ja lahke. Arenda endas avarat üllameelsust ja ole inimestega suheldes viisakas ja lihtne. Hirmutunne peab sulle samuti võõras olema.

Ole tasakaalukas rahulolus ja kannatustes, rõõmus ja kurbuses. Andesta alati ja vasta armastusega vihkamisele. Üksnes sellega suudad võita pahatahklikkuse.

Sinu mõtted -- need on sinu lapsed. Igaühe neist pead sa muutma kauniks. Iga mõte peab olema headusele suunatud loovaks jõuks. Pea alati meeles, et mõtte jõud on väga suur. Valmista teda ette maailma abistamiseks.

Ole täpne kõiges ning tõearmastaja ja endale aruandev oma tegudes. Vastasel korral ei saa sulle tähtsat tööd usaldada.

Elu peab läbi sinu kulgema kogu oma jõus ja hiilguses. Ära lase juhtuda, et tähtsusetud asjad nõrgestaksid sinu visadust eesmärgi saavutamisel.

Elu ja Armastus -- see on võimas jõud, tänu millele eksisteerib kõik Universumis. Armastus -- see on jõud, mis valitseb maailma: kõik, mis tehakse selle nimel, omab maailmaseaduse jõudu. Üksnes armastusega kõige vastu suudad võita kurjuse. Vii armastust kõikjale, kuhu lähed. Sa mõistad varsti, kuidas ta aitab sind kõigil teedel.

Ole puhas ja las armastus voolab läbi sinu nii nagu aroom voogab lilleõiest. Võta vastu kindel ja kõigutamatu otsus saada armastuse ja abistamise valmisoleku väljenduseks kõikjal, kus saad seda teha. Olgu sinu elu teistele rõõmukiireks. Otsi oma hinges teemante, mida sa võiksid panna ühise hüve varakambrisse.

Kui sul on rohkem teadmisi kui mõnel sinu kaaslasel, ära uhkusta pimesi sellega, ära näita üleolekut, vaid jaga teadmisi, kui see on hetkel otstarbeks.

Pea meeles, et igal minutil sinu elus on oma eesmärk. Oska seda mõista. Kui sul on raske valida tööd või elukutset, pea nõu vanemate inimestega.

Karda tühje minuteid. Nendest võib laiskus punuda endale kindla pesa. Tühjadest minutitest võivad saada tunnid ja päevad, aga inimese olevikuülesanne on väga suur. Elu on, kahtlemata, mitmetahuline ja huvitav. Mõistlikult veedetud minutitest võid sa endale kududa tõelise ja kauni hingekanga.

Seepärast püüa igale oma elu minutile anda värvi tööga, teadmistega ja puhaste mõtetega.

Olgu väsimatu töö sulle rõõmuks ja valgustagu kustumatu loomingutuli sinu teed.

Püüa alati hoida oma mõtted absoluutselt puhtaina ning palju mõelda sellest, mida sa võid teha inimeste elu parandamiseks ja nende kannatuste kergendamiseks.

Loodus on pilgeni täis pühasid ja puhtaid ande ning otsib anumaid. Olgu sinu hing helkiv ja kristallpuhas nende andide vastuvõtmiseks. Saa valguskiireks, välju tühjade unistuste maailmast ning rakenda oma energia selleks, et lakkamatult kõrgemale tõusta.

Las sinu hing kiirgab alati valgust ja headust, soojust ja kaastunnet, reipust ja soovi ligimest aidata. Siis sa tunned, kuidas rasked toimingud kaotavad oma raskuse ja kannatuse sünged riided muutuvad puhta kiirgava rõõmu lumivalgeteks kateteks.

Ole ettevaatlik ja suuremeelne oma hinnangus inimestele, sest sa ise oled üsna ebatäiuslik. Kuid ole range iseenda suhtes ja tööta väsimatult oma isiklike puudutuste parandamisel.

Elus tuleb sul palju katsumusi läbi teha. Üksnes nende läbi omandad sa arvutud aarded. Kuid neile suudad sa edukalt vastu pidada, kui sa varud arukust, vastupidavust ja usku iseendasse.

Muuda iga ebaõnnestumine ja kibe kogemus väärtuslikemaks õppetunniks, mis on sulle edaspidi õpetuseks.

Iga takistus sinu teel ütleb sulle, mida sa pead arendama, et olla täisvarustuses edasise võitluse jaoks.

Kuid võitluses pead sa alati meeles pidama ligimeste hüvangut. Karda osta endale heaolu nende ligimeste kannatuste hinnaga. Selline heaolu on julm ja ebapüsiv.

Oska oma energiat igas töös kokkuhoidlikult ja arukalt kulutada. Oska teha oma keha tugevaks, reipaks ja vastupidavaks. Ära koorma oma keha suurema toidukogusega, kui see on vajalik normaalseks toitumiseks, ära koorma teda kõige sellega, mis ilmselt kahjustab tervist. Uuri seadusi mitte üksnes vaimse, vaid ka õige füüsilise kasvamise jaoks. Sinu keha -- see on lähim instrument, mida sa pead targalt kohtlema. Sellise kohtlemisega kannad sa kauakestvamalt looduslike jõudude ja tervise hindamatu anuma läbi elutormide ja väsimatu töö teede.

Kuid see anum on antud kõigele olevale. Seepärast suhtu sama hoolikalt inimeste, loomade, lindude ning isegi taimede tervisesse. Sest näiteks lilled, nii nagu sinagi, ammutavad valgust ja soojust päikeselt. Lilled surevad nagu sinagi, kui neid sellest ilma jätta. Tähendab, te olete vennad. Kuid sina oled vanem, tugevam ja arukam. Seepärast pead endast nõrgemale alati osutama jõukohast abi ning ilmutama rohkem tähelepanu. Sulle on antud suurem jõud ja tarkus kui paljudele sinust madalamal olijale, seepärast pead sa alati olema kaitsetute ja abitute eest valvel, olgu need inimesed, loomad, taimed vm.

Üks rahvatarkus ütleb: «Mida pimedam öö, seda eredamad on tähed». Nii olegi inimlikus pimeduses ja maailma saginas valguse, armastuse ja teadmiste kandja. Mida rohkem saab olema valgust, seda rohkem pimedust suudad hajutada.

Arenda endas võimalikult suuremat tähelepanelikkust ja armastust sind ümbritseva looduse vastu ja sa hakkad kuulma tema lakkamatuid hääli, mis laulavad kiiduhümni eluandvale päikesele. Armasta tähistaevast, süvenedes selle sügavuste vaatlemisse. Öövaikuses pööra oma pilk säravate tähtede poole, kus kõik samuti elab, kus kõik ümbritsev on tulvil võimsat ilu ja suurt valgust. Kuid teistest maailmadest paistab meie Maa samuti tähekesena. Tähendab, ka Maal on väljendunud palju ilu ja ülevust. Olgu sinu hing avaraks hälliks, mis suudab mahutada seda ilu ja ülevust. Olgu sinu hing peegliks, mis suudab peegeldada looduse loomingulise geniaalsuse heldust ja paljutahulisust.

Ava oma ilutunnetus laiemalt kunsti kaudu. Armasta muusikat, maale. Vaatle süvenenumalt värvide mängu. Kuula tähelepanelikumalt helisid. Ilmuta rohkem huvi kõige vastu, milles väljendub ilu loojate geniaalsus. Valides endale mingi eriala, ära ole ühekülgne. Tunne samal ajal huvi kõige vastu, mis võib rikastada sinu maailmanägemist.

Rõõmusta kõige üle, milles väljendub ilu. Rõõmusta loojuva päikese viimaste kiirte üle. Rõõmusta -- ja päikesevalgus muutub sinu hinges eredamaks ning kauged maailmad muutuvad lähedasemaks.

Ole kui päike, mis heldelt kallab enda ümber valgust ja reipust.

Vaata, kui palju radu suurte allikate juurde ootab oma rändureid. Kuid selleks, et neid mööda minna, peab liikuma alati edasi. Ja elu ise on liikumine. Edasi või tagasi. Iga mõtte, toimingu või teoga sa liigud. Kui nad on suunatud headusele, liigud sa muutumatult edasi. Karda teha tagasiminevaid samme.

Peab vallutama mäetippu. Kuid kui raske on tõusta ja kui kerge on alla veereda. Kas on arukas viimatimainitu? Mõtle, milline piiritu õnn on vallutada tippu ja näidata teistele teed sinna. Kui palju näed sa sellelt sulle veel tundmatut, millised suurepärased ja piiritud horisondid avanevad siis sinu hämmeldunud pilgule. Sa mõistad siis läbitud tee kogu väärtust. Sa saad selle, mida sa ise visalt otsisid, vaatamata kaotustele ja raskusi võites.

Alati nii, iga minut oma elus tõuse üha kõrgemale ja kõrgemale. Tea, et rasketel tõusudel leiad abistava käe.

Mida suurem on sinu abi inimestele, seda suuremaks muutub su mõistus, sinu hing, seda kergemaks muutuvad sinu jaoks rasked tõusud.

Seepärast juuri endast välja egoismitunne. Ära ole võlglane looduse ees. Ta on sind õnnistanud suurte andidega. Ta on sinusse külvanud suurte võimaluste seemned. Ta ootab: kas suurendad tema aardeid? Kas jagad neid teistega?

Kuula teraselt kõige oleva hääli. Selle kaudu sa mõistad tema üksikuid omadusi. Mõistes -- jaga heldelt armastust kõigele olevale. Hangi endale rohkem sügavaid teadmisi. Kasvata eneses suurimate mõõtmeteni ilu ja harmoonia mõistmist. Armastuse, teadmise ja iluga mine inimeste juurde. Ühenda neid. Ehita koos nendega helget, reibast elu, täis väsimatut tööd ja rõõmu. Selles suures loomingus omandad sa uued, ammendamatud jõu ja teadmiste allikad. Püüdes teada saada looduse varjatud saladusi ühise hüve nimel, hakkad sa sel kombel maksma oma võlga.

Minnes neid teid mööda, omandad sa ILU, ARMASTUSE JA TEADMISE kolm suurt võtit. Nendega avad sa uksed, mis viivad jumaliku tõe valgustkiirgavate lätete juurde.

Oska omandada need võtmed.

 

Tagasi