Jelena Roerichi läkitus noortele

«Kultuurimaa», 22. oktoober 1997. a.

<<Tagasi


N.Roerich. Madonna Oriflamma

Jelena Ivanovna Roerich, vene kunstniku ja õpetlase Nikolai Roerichi abikaasa ja kaaslane, oli omapärane inimene. Ta oli vahetult seotud «Elava Eetika» raamatute seeriaga. Pedagoogi, rahvavalgustaja ja kasvatajana on ta vähem tuntud, kuid väärtuslik sellegipoolest.

Lugejale pakutav J.Roerichi «Kolm võtit» kujutab vaid väikest osakest tema mitmekülgsest loomingulisest pärandist. See leiti Rahvusvahelise Roeichi Keskuse arhiivist Moskvas, kus asub selle perekonna pärand. Kirjutis on dateerimata, kõige järgi otsustades kirjutatud meie sajandi kolmekümnendail aastail.

«Kolm võtit» jutustab inimkonna evolutsiooni «kolmest vaalast»: ilust, armastusest ja teadmisest. Jelena Roerich kirjutab kõige raskemast ja keerulisemast inimese elus — sisemisest tööst ja moraalsest täiustumisest.

Neljal masinakirjaleheküljel hõlmab Jelena Roerich peaaegu kogu spektri inimese käitumuslikust ja eetilisest olemusest. Iga tema mõte, iga fraas on pöördumine üksikisiku, mitte inimkonna poole ning omab praktilist tähendust.

L. V. Šapošnikova


KOLM VÕTIT

Pühendan oma endistele, praegustele ja tulevastele õpilastele.

Igas teos ilmuta liikuvust, armastust ja mõistlikkust. Püüa olla tark kujur töös iseenese ja teiste kallal ja karda olla pehme savi halva sõpruskonna kätes.

Vali häid sõpru ja rohkenda nendega suheldes häid omadusi; loe nendega koos häid raamatuid, tee järeldusi ning püüa kõike parimat meelde jätta ja ellu viia.

Tööta endas välja plaane ja teid ilusa, mõistliku elu loomiseks, mis on vaba tahtejõuetusest, mis on täis tööd ja harmooniat.

Arenda eneses kindlust ja püsivust ning ära lõbusta end töö ajal. Kui töö on igav, ent vajalik, oska see kannatlikult lõpule viia. Seda on kergem teha, kui teed iga tööd naudinguga. Sa pole ju üleskeeratav nukk või mänguasi, mis teeb mehaaniliselt liigutusi, vaid arukas inimene. Seepärast oled kohustatud suhtuma igasse töösse targalt, hoolikalt ja armastusega.

Püüa puhastada oma kõne tühjadest ja mõttetutest sõnadest. Olgu sinu kõne selge, täpne ja lühike.

Mine ära sealt, kus on tühi loba, kus on tigedus ja vihkamine, kus valitseb tüli, kahjulikud meelemuutused ja rumalus.

Ära ole sagija. Juuri välja vale. Ole aus ja lahke. Arenda endas avarat üllameelsust ja ole inimestega suheldes viisakas ja lihtne. Ka hirmutunne olgu sulle võõras.

Olgu väsimatu töö selle rõõmuks ja valgustagu kustumatu loomingutuli sinu teed.

Püüa alati hoida oma mõtted absoluutselt puhtaina ning mõelda palju sellest, mida sa võid teha inimeste elu parandamiseks ja nende kannatuste kergendamiseks.

Loodus on pilgeni täis pühasid ja puhtaid ande ning otsib anumaid. Olgu sinu hing helkiv ja kristallpuhus nende andide vastuvõtmiseks. Saa valguskiireks, välju tühjade unistuste maailmast ning rakenda oma energia selleks, et lakkamatult kõrgemale tõusta.

Kui sind tabab ebaõnn, ära heida meelt: masendus üksnes nõrgendab su jõudu ja aeglustab sinu sisemist kasvu. Parem võta oma jõud kokku ja mõtle, milline tark väljapääs leida edasitegutsemiseks. Sel moel suurendad oma vastupidavust ja suurendad oma jõudu.

Muuda iga ebaõnnestumine ja kibe kogemus väärtuslikuks õppetunniks, millest edaspidi õppust võtta.

Iga takistus sinu teel ületab selle, mida sa pead arendama, et olla täisvarustuses edasise võitluse jaoks.

Kuid võitluses pead sa alati meeles pidama ligimese hüvangut. Karda osta endale heaolu ligimeste arvel. Selline heaolu on julm ja ebapüsiv.

Oska oma energiat igas töös kokkuhoidlikult ja arukalt kulutada. Oska teha oma keha tugevaks, reipaks ja vastupidavaks. Ära koorma oma keha suurema toidukogusega, kui see on vajalik normaalseks toitumiseks, ära koorma teda kõige sellega,mis ilmselt kahjustab tervist. Uuri seadusi mitte üksnes vaimse, vaid ka õige füüsilise kasvamise jaoks. Sinu keha — see on lähim instrument, mida sa pead targalt kohtlema.

Kuid see instrument on antud kõigele olevale. Seepärast suhtu sama hoolikalt inimeste, loomade, lindude ning isegi taimede tervisesse. Taimed näiteks ammutavad valgust ja soojust päikeselt. Lilled surevad nagu sinagi, kui neid sellest ilma jätta. Tähendab, te olete vennad. Kuid sina oled tugevam ja arukam. Seepärast pead endast nõrgemale alati osutama jõukohust abi ning ilmutama tähelepanu. Sulle on antud suurem jõud ja tarkus kui paljudele sinust madalamal olijaile, seepäraast pead sa alati olema kaitsetute ja abitute eest valvel, olgu need inimesed, loomad, taimed jm.

Ajalehest «Niva Rossii» lühendatult tõlkinud Milvi Aasaru.


<<Tagasi