Tallinnas näeb Roerichi Himaalajat

Tiit Tuumalu tiit.tuumalu@postimees.ee

«Postimees» 6. aprill 2002. a.


Eesti Roerichi Selts avas eile Tallinnas Kiek in de Köki tornis vene maalikunstniku, filosoofi ja orientalisti Nikolai Roerichi maalide näituse, mis on pärit Moskvas asuvast Roerichi muuseumist.

«Tegemist on kõigi aegade suurima Roerichi tööde väljapanekuga Eestis», kinnitas Eesti Roerichi Seltsi sekretär Milvi Aasaru.

Väljas on 62 tööd nn Himaalaja-tsüklist, mille kunstnik maalis oma viimasel eluperioodil 1940-ndatel. 1936. aastast Indias elanud Roerich on neil kujutanud Himaalajat erinevatel aastaaegadel ja tundidel.

«Kui vaatate neid lõuendeid», on öelnud India peaminister Jawaharlal Nehru, «siis tundub, et te tabate nende mägede vaimu, mis on sajandeid kõrgunud India tasandike kohal ning olnud meie valvureiks».

Nikolai Roerichil (1874-1947) valmis eluajal ligemale 7000 tööd, mis on laiali üle maailma. Neist ligemale 500 on koos Roerichite perekonnaarhiiviga hoiul Moskvas asuvas Roerichi keskus-muuseumis.

Roerich on korduvalt viibinud ka Eestis. Haapsalus, kus kunstnik suvitas 1910. aastal, on talle pühendatud mälestustahvel.

 

Tagasi