Kunstnik, rändur, teadlane...

Milvi Aasaru
tõlkija, Eesti Roerichi Seltsi sekretär

Eesti Kirjastuste Liidu ajaleht «Raamat» nr 12/11. detsember 2008 (Postimehe lisaleht)

<<Tagasi


Raamatutel on nagu inimestelgi ima saatus. Selle raamatu saatuseks, nii originaalil kui ka tõlkel – minu teada esimesel tõlkel võõrkeelde – on olnud mingi ajaline nihe. Raamatu kirjutamisest ilmumiseni kulus 12 aastat, ka eestikeelse tõlke ilmumist on erisugused takistused mitu aastat edasi lükanud.

Ehk tuleb see sellest, et nii nagu maailmakultuuri suurkuju Nikolai Roerich (1874–1947) isegi, on ka see raamat temast tõeliselt omanäoline ja oma ajast ette jõudnud. Ja küllap on sellegi tõlke ilmumiseks õige just praegune, kriisiaeg, mil inimesed taas hakkavad mõistma, et on olemas ajalik ja ajatu, otsivad elu mõtet...

Seni on Nikolai Roerichi sulest eesti keelde jõudnud vaid ekspeditsioonipäevikutele toetuv. “Altai-Hiimaalaja. Aasia süda” temast endast aga tõsiseltvõetav kirjandus eesti keeles puudus. Indoloogi, ajaloolase, ränduri ja kirjaniku Ljudmila Šapošnikova raamat “Meister” on Nikolai Roerichist jutustava triloogia “Suur Retk” esimene raamat, millele järgnevad veel “Meistri rännuteed mööda” ja “Meistri universum”. Kindlasti tahaks, et ka need kunagi eesti keelde jõuaks, kuigi “Meister” on ka omaette võetuna terviklik, siin on ühte raamatusse koondatud ühelt poolt hiiglasliku mahuga teadusmaterjal ja teiselt poolt möödunud sajandi ühe suurima mõistatuse, Nikolai Roerichi, elu ja looming.

Lugeja silme ees rullub nii sõnas kui pildis lahti ajaloosündmuste lakkamatult liikuv panoraam ja selle taustal Roerichi ja tema pere isiklik elu. Me näeme Roerichit omakasupüüdmatult töötamas kultuuri nimel, aina tõde otsivana.

Venemaa Teaduste Akadeemia auliige Salva Amonašvili on öelnud: “... raamat juhtis mind suure Meistri ellu, /---/ ma õppisin tundma Meistrit, niivõrd hämmastavat, suurt ja vahetut, ning selles abistas mind teine meister, kes on loonud need leheküljed oma hingerikkusega. /---/ Raamat “Meister” on kuldvõtmeke Nikolai ja Jelena Roerichi, kogu Roerichite perekonna missiooni mõistmisele.”

Selle raamatu suurim tähendus seisneb selles, et ta veenab meid igavikuliste väärtuste olemasolus. “Meister” kannab endas inimese, ajaloo ja kosmose teaduslikku mõistmist. Kartmatutele tõeotsijatele pakub autor võimalust läbi teha kaasahaarav retk hämmastavasse tulevikumaailma, minnes mööda inimkonna peamisi teetähiseid läbi mineviku.

vt ka Ljudmila Šapošnikova. Meister


<<Tagasi