“On vaja maailmal’ ilu tuua taas!” Sillamäel

<<Tagasi


2. oktoobril avati Sillamäe Linnamuuseumis Nikolai ja Svjatoslav Roerichi tööde reproduktsioonide näitus “On vaja maailmal’ Ilu tuua taas!”, mis on pühendatud Roerichite perekonna liikmete juubelitele.

Ekspositsioon paikneb muuseumi kahes saalis.

Väikese saali ekspositsioon tutvustab kunstniku, mõtleja, tuntud ühiskonna- ja kultuuritegelase Svjatoslav Roerichi loomingut. Tänavu 23. oktoobril täitub 100 aastat selle väljapaistva isiksuse sünnist. “Püüelgem alati Kauni poole!” manitses Svjatoslav Roerich, teostades seda mõtet kogu oma elu ja loomingu kaudu.

Siin võib näha Roerichite perekonna liikmete ja S. Roerichi abikaasa, näitlejatar Devika Rani portreid, värviküllaseid Lõuna-India maastikke töödes , , ja filosoofilise sisuga teoseid: , , jt. Ekspositsiooni täiendavad stendidel paiknevad fotomaterjalid, mis aitavad sügavamalt mõista Svjatoslav Roerichi isiksuse paljutahulisust.

Muuseumi järgmises saalis on esindatud Nikolai Roerichi teoste reproduktsioonid. 2004. aastal täitub 130 aastat Meistri sünnist. Samal aastal on ka Jelena Roerichi, kunstniku abikaasa ja kaastöötaja, aga ka tuntud filosoofi, kirjaniku ja ühiskonnategelase 125. sünniaastapäev. Stendidel võib näha materjale, mis tutvustavad Roerichite perekonna teadus- ja ühiskondlikku tegevust, sealhulgas ekspeditsioone. Välja on pandud ka materjalid, mis kajastavad Roerichite kokkupuuteid Eestiga.

Tänapäeval maailmas toimuvate ebaeetiliste ja vaimselt väärastunud inimtegude valguses kõlab üleskutse „On vaja maailmal’ Ilu tuua taas!” eriti aktuaalsena ja eluliselt hädavajalikuna.

Näitus Sillamäe Linnamuuseumis jääb avatuks 6. novembrini 2004. a.

<<Tagasi